Nieuws

Waddenmozaïek - ontdek de bodem van de Waddenzee

Onderzoekers van het NIOZ en de RUG gaan in vijf jaar het geheim van de Waddenzee ontrafelen.

Zeebodemmonsters

Sander Holthuijsen(NIOZ) vertelt: “Er zijn inmiddels al 1.400 monsters van de zeebodem  genomen. We hebben nu een beeld van al het bodemleven dat groter is dan 1 mm. Je hebt het dan over wormen, schelpdieren, wieren, garnalen en andere kreeftachtigen.” De onderzoekers bieden hulp aan Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten die met deze informatie een beter natuurbeheer in de Waddenzee willen uitvoeren. Het project wordt medegefinancierd door het Waddenfonds en de drie waddenprovincies Groningen, Friesland en Noord-Holland. In het najaar van 2019 starten de andere experimenten.

Bijzondere vondst

Holthuijsen is bijzonder trots op de vondst van het weerboompje (Sertularia sp). “We weten dat daar vroeger op gevist is.” Het dier heeft de vorm van een klein dennenboompje. Het werd als decoratie gedroogd of in een flesje met water als barometer gebruikt. Vormde zich belletjes rondom het ‘boompje’ in de fles dan was er slecht weer op komst.  “We wisten dat deze poliep nog in beperkte mate voorkwam in de Waddenzee, ik ben dan ook heel blij dat we hem meerdere keren hebben gevonden”.

Deel dit bericht via Twitter!