Nieuws

Perenbomen in de Waddenzee

In april 2022 zijn er perenbomen in de Waddenzee geplaatst.

De afgelopen eeuw zijn veel rifstructuren in de Waddenzee en Noordzee verdwenen. Rifachtige structuren zijn heel belangrijk voor vissen omdat ze zich daar kunnen verschuilen.

Het NIOZ doet onderzoek naar het maken van zogenoemde Treereefs, rifstructuren gemaakt van bomen. Deze Treereefs passen prima in Waddenmoza├»ek, omdat deze structuren mogelijk de onderwaternatuur van de Waddenzee versterken. Promovendus Jon Dickson doet er onderzoek naar en heeft een proefopstelling gemaakt van 4×8 bomen, geplaatst in een klein rif. Na een aantal testen is hij tot een goed ontwerp gekomen, want de dode bomen moeten wel blijven staan.

Gekozen is voor een locatie buiten het visserijgebied, om overlast te voorkomen. Alles staat nu op zijn plek, en het is super spannend om te zien welke soorten vissen in het TreeReef gaan zwemmen en wat er op de bomen gaat groeien. Bij de experimenten van de Treereefs wordt nauw samengewerkt met de onderzoekers van Waddentool Swimway. 

Omrop Fryslan maakte er een reportage van.

Bekijk het volledige artikel hier.2

Deel dit bericht via Twitter!