Nieuws

Deens zeegras opgekweekt in Groningse klimaatkamers

Dit jaar experimenteren Katrin Rehlmeijer en haar team verder met zeegras in het ondergelopen deel van de Waddenzee. Een maand geleden hebben ze hiervoor zeegras geoogst in Denemarken. Dat gebeurde in de Limfjord, een langgerekte baai in het noorden van Jutland. Zoals te zien is op de foto’s was het prachtig weer, maar het was niet bepaald warm: de watertemperatuur bedroeg 5 graden. Het geoogste zeegras wordt nu verder opgekweekt in klimaatkamers aan de Rijksuniversiteit Groningen. Later dit jaar zal het meeste zeegras worden geplant op twee locaties in de Waddenzee. Een gedeelte zal worden teruggeplant in de Limfjord, als controlegroep.

Het doel van dit experiment is tweeledig. Enerzijds wordt gekeken of er een goed alternatief is voor de transplantatietechniek die meestal wordt gebruikt bij het overplanten van zeegras. Bij deze zogeheten spijkermethode wordt de zeegrasplant aan een spijker geknoopt; daarmee wordt het zeegras vervolgens in de bodem verankerd. Nadeel is dat het zeegras tijdelijk geen voedingsstoffen kan opnemen uit de bodem. Bovendien kan de spijker de zeegrasplant beschadigen. Bij wijze van alternatief krijgt het zeegras nu de kans om in het lab dichte wortelmatten te vormen, in potten met een doorsnede van 16 centimeter. Dit zeegras zal met wortels en al worden geplant.

Anderzijds onderzoeken Katrin en haar team het belang van licht voor het zeegras. Daartoe zijn de zeegrasplanten die met de spijkermethode worden geplant verdeeld in twee groepen. De ene groep krijgt veel licht; een ander deel moet het met minder licht zien te rooien. De planten die veel licht krijgen, kunnen daardoor extra suikers aanmaken en hebben dus meer energie als ze worden geplant. Zeegras dat weinig licht heeft gekregen is daarentegen al ‘gewend’ aan de troebele omstandigheden in de Waddenzee. Mogelijk is dat een voordeel.

Onder de noemer World Seagrass Day vond in Denemarken tevens een speciale ‘zeegrasworkshop’ plaats, waaraan Katrin Rehlmeijer, Laura Govers, Maite Vogel en Nadia Hijner hebben deelgenomen.

Op de foto’s hiernaast van boven naar beneden:

  • Yannick Hill, Nadia Hijner, Maite Vogel en Laura Govers tijdens de zeegrasoogst (foto: Katrin Rehlmeyer)
  • Katrin met een flinke schep zeegras
  • Thijs Strik, Timi Banke, Nadia Hijner en Katrin Rehlmeyer (foto: Konstantina Bairaktari)
  • Zeegras dat is klaargemaakt voor transplantatie met behulp van  de zogeheten spijkermethode
  • MSc-student Clara Taetz aan het werk in de Groningse klimaatkamers (foto: Katrin Rehlmeyer)

Hieronder een groepsfoto van de deelnemers aan de zeegrasworkshop in Denemarken.

Radio- en televisiezender Omrop Fryslân besteedde recent ook aandacht aan het ophalen van het zeegras in Denemarken en aan het bijbehorende experiment. Kijk de reportage terug via de link onderaan de volgende pagina:

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1197364/donorzeegras-krijgt-lichttherapie-voordat-het-in-de-waddenzee-wordt-geplant

 

Deel dit bericht via Twitter!