Nieuws

Augustus 2023 - Na ruim een jaar barsten boomriffen van het zeeleven

Op vrijdag 25 augustus verscheen in het tijdschrift Frontiers in Marine Science  een artikel van Waddenmozaïekonderzoeker Jon Dickson over de voorlopige resultaten van zijn promotieonderzoek naar het gebruik van gerooide perenbomen als substraat voor zeeleven in de Waddenzee. Kort samengevat: na een jaar barsten de riffen van het zeeleven.

Het idee om boomriffen als substraat te gebruiken in de ondergedoken Waddenzee is minder vreemd dan het op het eerste gezicht misschien lijkt. Vroeger kwam namelijk veel drijfhout via de rivieren en de Noordzee in de Waddenzee terecht.

Sinds ruim een jaar monitort Jon de boomriffen op verschillende manieren. Zakpijpen, zeeanemonen, zeekatten (inktvissen), garnalen en allerlei vissoorten blijken zich op en rond de riffen te hebben gevestigd. Dit biedt mogelijk perspectief voor een vlot herstel van biodiversiteit, niet alleen in de Waddenzee, maar ook in zeeën wereldwijd. 

Lees hier meer over Jons onderzoek: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=31215

Het volledige (Engelstalige) artikel kun je hier lezen: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmars.2023.1213790/full

Deel dit bericht via Twitter!